Van Bommenwerper tot Fiets

Van Bommenwerper tot Fiets.

Foto; (Tien van Houten – Collectie Wim Meevis)

Hans-Dieter Frank “Luftwaffe-ace” claimde 55 neergehaalde gealieerde vliegtuigen, hij is overleden op 24 jarige leeftijd na een vliegtuigcrash met een duitse nachtjager in Duitsland.
In 1942 ontving hij het Duitse kruis als Luftwaffe Ace bij het 1e Nachtjagdgeschwader. De crew van de neergestorte Whitley Z6505 MH-F die hij afschoot kwam neer nabij de Schoorbrug in Nederweert. Hans-Dieter Frank vloog vanuit fliegerhorst Venlo (Rechts op de foto)

Het fietsje is gemaakt van onderdelen van deze Whitley Bommenwerper, waarschijnlijk zijn het onderdelen van de ophanging van 1 van de motoren, de foto is gemaakt in 1946.

Nederweert is zwaarbevochten zo ook vanuit de lucht. De vanuit Fliegerhorst Venlo opgestegen luftwaffe ace Hans-Dieter Frank met zijn Heinkel claimde de Whitley Z6505 MH-F te hebben afgeschoten
die vervolgens neergestort gevonden werd in Nederweert-eind aan de Kwegt (nu een natuurgebied).

Het zwaargehavende toestel is door enkele boeren met tractoren uit het moerassig gebied getrokken met grote schade aan 1 vleugel en 1 van de motoren.

Vliegtuigresten werden in de 2e wereldoorlog vaker gebruikt voor het maken van allerlei zaken,
Zoals er delen van parachutes werden gebruikt voor het maken van communiekleding, en delen van het cockpitglas voor heilige kruisjes, en in Ospel maakte Harry Vaes een ring van aluminium onderdelen.

Meer over deze bommenwerper hier;  Whitley Z6505 MH-F