Whitley Z6505 MH-F in moerasgebied in Nederweert

Een zoektocht naar resten van een Whitley bommenwerper in Nederweert-eind.

In het moerasgebied in de Kwegt in Nederweert is in 1941 een bommenwerper neergestort. De Whitley MkV van het 51e Squadron gemaakt bij Armstrong was aangeschoten door Luftwaffe ace Hans Dieter Frank die vloog met zijn Duitse nachtjager. De bemanning kwam met parachutes neer bij de schoorbrug waarbij een van hen  een teen brak.

Crew;

Pilot Sgt KING  J C W 
Pilot2 F/Sgt POWELL  C J  RCAF 
Obs F/O TEMPLERER        
W/Ag Sgt THOMPSON V
W/Ag F/Sgt LACHARITE A

LACHARITE, FS (F / O) Roger Alfred (R62734 / J96155) – British Empire Medal – No.51 Squadron – Award van 11 februari 1947 volgens de London Gazette van die datum en AFRO 107/47 van 28 februari 1947. Geboren in Sherbrooke, Quebec, 23 augustus 1919; Opgeleid in St.Patrick’s Academy en Seminaire St.Charles Boromee. Reserve Militie, 1938. In dienst genomen in Sherbrooke, 23 juli 1940. Opgeleid in Trenton (nr. 2 BGS); ontving WAG-vleugel, februari 1941.

Flight Sergeant Lacharite was lid van de bemanning van Whitley Z6505 die op 25 augustus 1941 boven Nederland was neergehaald. Hij werd door de Duitsers gevangen genomen na landing door parachute en eerst naar Dulag Luft gebracht, en een maand later naar Stalag VIIIB in Lamsdorf.  Door van identiteit te veranderen met een Nieuw-Zeelander slaagde Flight Sergeant Lacharite erin om op een werkgroep te worden uitgezonden en drie ontsnappingen te maken, die uiteindelijk allemaal niet waren gelukt, hoewel hij bij de eerste gelegenheid drie maanden vrij was en op de tweede en derde dag gelegenheden bereikte hij respectievelijk Praag en de Poolse grens. Na de laatste poging werd zijn ware identiteit ontdekt en werd Flight Sergeant Lacharite eind juli 1942 naar Stalag Luft III gestuurd. Vervolgens nam hij deel aan tunneling en andere ontsnappingsactiviteiten. In het najaar van 1944 werd de hele groep overgebracht naar Fallingbostel, waar deze vlieger in samenwerking met Franse arbeiders werkte om paspoorten, voedsel en apparatuur voor het gebruik van ontsnappers te verkrijgen. Later, tijdens de mars van Stalag 357, verlieten Flight Sergeant Lacharite en een metgezel de kolom op de vijfde dag van de mars en maakten na drie dagen in het bos contact met geallieerde troepen. Gedurende zijn periode van gevangenschap toonde Flight Sergeant Lacharite grote vastberadenheid om te ontsnappen en ook om andere vluchtelingen te helpen. Hij gaf een goed voorbeeld aan zijn medegevangenen.