Resten Halifax NA260 als kunstwerk overgedragen aan Burgemeester Op de Laak

Resten Halifax NA260 L8-G als kunstwerk overgedragen aan Burgemeester Op de Laak

Meerdere resten van de Halifax NA260 gevonden in Nederweert zijn na de dodenherdenking door Johan Bloemers van de  Stichting Luchtoorlog 1939-1945 overgedragen aan Birgit Op de Laak, burgemeester van Nederweert welke de unieke “vondst” al noemde in 2020 tijdens de dodenherdenking.

Het idee was ontstaan om van meerdere resten een kunstwerk te maken. Het kunstwerk zal een mooie plek krijgen in het gemeentehuis. Samen met Ed Berben van Berben_EXP3 werd het idee omgezet.

 

Crashlokatie

Op 31 Januari 2020 was duidelijk geworden dat de gevonden vliegtuig onderdelen in het Weerterbos in Nederweert afkomstig waren van de Halifax NA260 bommenwerper, die dus niet in Asten was neergestort maar in Nederweert. Bloemers was al jarenlang bezig met onderzoek op de crashlokatie van deze Halifax.

Onderzoek

Dit was onomstreden duidelijk geworden door jarenlang uitvoerig onderzoek door Alfons Bruekers van de Stichting Strabo en Johan Bloemers van de Stichting Luchtoorlog 1939-1945, zij maakten dit duidelijk op grond van genummerde onderdelen alsmede ooggetuigenverklaringen en archiefgegevens.

Kunstwerk

Het kunstwerk is gemaakt van een meerlagig epoxy gietwerk voorzien van een metalen voet met daarop een rvs gravure.

Foto´s en bericht; WeertdeGekste

Foto; ©WeertdeGekste
Onze dank gaat ook uit naar Giel Bruijnaers van de gemeente Nederweert.