Britse bom en raketontstekers

Enkele Britse bom ontstekers, Raket ontstekers en bompistolen gebruikt op vliegtuigbommen en raketten tijdens de 2e wereldoorlog.

Het No.30 zogenaamd staartpistool (mechanische slagpen) gebruikt op meerdere types vliegtuigbommen. Dit pistool zat in de achterkant van de bom en werd gewapend dmv een propeller in de bomstaart aangedreven door de valwind, een vleugelmoer draaide hierdoor van de slagpen los waardoor deze vrij kon bewegen, maar weggehouden van de detonator door een veer. Bij een aangetroffen blindganger gebruikt de EODD een raketklem om het pistool met hoge snelheid uit de bom te verwijderen.

De No.878 een britse raket ontsteker oa gebruikt in de 60LB Typhoonraket. Het wapenen van deze ontsteker gebeurde dmv zwartkruit welke na ontbranding druk opbouwde en zo een membraam indrukte waardoor de ontsteker gewapend was.

De No.885 een hydrostatische bom ontsteker, ook in deze vorm gebruikt op clustercontainers.

Het No.27 britse bompistool gebruikt op meerdere types bommen, ook op de zogenaamde 4000LB Cooky (Britse luchtmijn).

De No.38 een zwartkruit bom ontsteker, gebruikt op de 30LB Engelse brandbommen.

De No.28B een bom onsteker die te vinden was op photoflash (flitslichtbommen). Tijdens het fotograferen van vijandelijke doelen zorgde de bom voor een lichtflits in het donker voor belichting van de film.

Zwartkruit bom ontsteker No.846 gebruikt op de 30LB Britse brandbommen.

Clusterbom ontsteker 20LB type No.873 , deze bommen waren voorzien van een parachute in de bomstaart en zaten met meerdere in een clustercontainer No.17 MKII.

Note: illustratie tekeningen Peter Voß.