De “grumpy” van de crew van Wellington HZ517 AL-M

Deze Vickers Wellington van het 429e squadron crashte in Buggenum aan de Poelakkerweg na te zijn aangeschoten door Hauptmann Siegfried Wandam met zijn Duitse nachtjager opgestegen van het vliegveld in St.Truiden. De wellington was opgestegen van de RAF-basis East Moor. Na de crash is deze stoffen geluksmascotte gevonden, “grumpy”. Op dit poppetje zijn door de crew de bombing raids geschreven welke ze hadden gevlogen. Het toestel crashte in een graanveld vlak achter de boerderij van familie Weijers.

In oorlogstijd werden vaker deze zogenaamde “geluksbrengers” gebruikt door bombercrews. Geluksmascottes hielpen het moreel op peil te houden en ze gaven moed aan de vliegtuigbemanningen.

Bij de crash in Juni 1943 kwam de gehele crew om het leven.

Crew;

Pilot P-O G.H. De Bussac
Navigator P-O M.B. Spence
Bomb Aimer F-O W.A. Follows
Wireless Operator/ Air Gunner F-Sgt G.D. Coe
Rear Gunner Sgt D.E. Palmatier

Toegevoegde informatie via Karl Lusink  waarvoor dank!

Crew;

 

Note; Op alle beeldmateriaal berust copyright Luchtoorlog-1939-1945
Note; All images are copyrighted Air War-1939-1945

 

The “grumpy” of the crew of Wellington HZ517 AL-M

This Vickers Wellington of the 429th squadron crashed in Buggenum on the Poelakkerweg after being shot by Hauptmann Siegfried Wandam took off with his German night fighter from St.Truiden airfield. This wellington had taken off from the RAF East Moor base. After the crash, this fabric “lucky mascot” was found, “grumpy”. The crew wrote the bombing raids they had flown on this doll. In wartime, these so-called “lucky charms” were used more often by bomber crews. Lucky mascots helped to keep morale up and they gave courage to the aircrew. The plane crashed in a grain field just behind the farm of the Weijers family.

The entire crew was killed in the crash in June 1943.

crew;

Pilot P-O G.H. The Bussac

Navigator P-O M.B. Spence

Bomb Aimer F-O W.A. Follows

Wireless Operator/ Air Gunner F-Sgt G.D. Coe

Rear Gunner Sgt D.E. Palmatier