Britse INC 30LB Brandbom

Britse INC30 LB Brandbom.

Gebruikt in meedere bommenwerpers in WO2 was deze INC 30LB brandbom.

De bom bestaat uit een messing neus ontsteker  No.38 en een metalen plaatstalen bomlichaam met een halfronde stalen windkap (Neus) voorzien van een blikstalen staart. De bodem van de bom is voorzien van een laadplug. De lading van deze bom bestond uit witte fosfor in combinatie met rubberbenzeen, dit was in combinatie uiterst brandbare vulling. De onsteker was voorzien van een 35 grams zwartkruitbooster in een geperste plaatstalen houder welke onder de ontsteker zat gefelst.

Bij inslag van de bom werd na het pletten van de neuskap (gevuld met witte fosfor) een messing door veergehouden slaghoed in de slagpen van de ontsteker gedreven, waardoor na een kleine vertraging de booster werd ontstoken. Zo kwam de bom tot ontploffing en kwam de rubberbenzeen vrij, meestal scheurde hierbij het lichaam open of scheurde de bodem uit de bom. Er was geen splinterwerking bij deze bom.

Tekeningen ©Peter Voß  /   Fotos ©Luchtoorlog-1939-1945