De Duitse M24 steelhandgranaat

De Duitse M24 steelhandgranaat.

De M24 Steelhandgranaat bestaat uit een metalen lichaam met daaraan een houten steel geschroefd. De hardhouten steel is hol waardoor het trekkoord loopt naar de Brennzünder met daaraan het Sprengkapsel Nr8. Onderaan de steel zit een plaatstalen afsluitdop.

Werking van de Steelhandgranaat.

De geperste metalen afsluitdop aan de onderzijde wordt van de hardhouten steel afgeschroefd en hierna word aan de porseleinen bal getrokken die verbonden is met een touw aan de vertragingsontsteker die boven in het granaatlichaam is geschoefd aan een plaatstalen houder aan de steel. Daardoor word een draad door de vertragingsontsteking getrokken die een brandvertraging van 4 a 5 seconden heeft, daarna zal de onsteker de sprengkapsel Nr.8 ontsteken die daarna hoofdlading laat detoneren. De oude modellen hadden een gesneden schroefdraad in het explosieve blikstalen lichaam, de latere modellen hadden een geperst of een gewalst schroefdraad in het granaatlichaam. De gebruikte trekbal in deze granaat is in dit geval van porselein.

Deze steelhandgranaten zijn gebruikt door Duitse Fallschirmjäger soldaten die in onze regio verscholen zaten nabij het kanaal Wessem-nederweert en bij Meijel langs de Noordervaart alsook in Linne nabij het sluizencomplex.