Doorsnede model van een Duits 3,7 FlaK luchtdoel projectiel.

Duits 3,7 FlaK projectiel  (Doorsnede)

Het geschut van 3,7 FlaK (Flugabwehrkanone), was de benaming voor het Duitse 3,7cm luchtafweergeschut tijdens de Tweede Wereldoorlog.

We tonen hier een doorsnede model van een 3,7 projectiel met een lichtspoor element geschoefd in de onderkant en een tijdontsteker met een tijduurwerk op de bovenkant voorzien in deze Kpf.Z.Zerl.Fg. neusontsteker welke een duplex booster bevatte geschroefd in de onderzijde.

Het projectiel zat met knelbevestigingen vast op een messing of stalen (verkoperde) huls en werd ingevoerd in het geschut dmv een metalen laadraam met klemveren welke ieder 6 patronen bevatte.

Werking van de ontsteker.

In ruststand en bij het transport verhinderde een schuifje de slagpen in de ontsteker tegen een voortijdig ontsteken van de duplex-booster om zo tot een explosie te komen.

Na het afschieten werd door de rotatie (centrifugale kracht) van het projectiel een metalen plaatje met tandwielheugel (Fliehgewicht) naar buiten bewogen en het tandwielmechanisme in werking gesteld welke na de afloop de slagpen deed vrijgeven tot de duplex-booster.

De vernietiging van het projectiel vond plaats tussen de 2550 en 3500 meter afhankelijk van het type.