Wrakdelen Short Stirling W7630 MG-M in permanente expositie Nederweert.

Wrakdelen Short Stirling W7630 MG-M in permanente expositie Nederweert.

 

De Koninklijke luchtmacht te Woensdrecht heeft wrakdelen van de onlangs in Echt-Susteren geborgen Short Stirling in bruikleen gegeven aan de Stichting Luchtoorlog 1939-1945”. Deze Short Stirling MKI was het eerste toestel dat is geborgen volgens het ‘Nationaal programma berging vliegtuigwrakken’. De Stirling W7630 MG-M crashte op 10 september 1942 in de gemeente Echt- Susteren bij abdij Lilbosch, de resten zijn geborgen in september 2019 door ECG Air Branch uit Wychen, onder leiding van de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Uit handen van Marleen Jennissen, voorzitter van de “Stichting Berging Stirling W7630”, zijn de wrakdelen onlangs overgedragen aan Johan Bloemers van de “Stichting Luchtoorlog 1939-1945”. Het bestuur van de Stichting Berging Stirling W7630 heeft zich jarenlang ingezet voor berging van de bommenwerper. Zij hebben nauw samengewerkt met de bergingsdienst, ECG Air Branch en de gemeente Echt-Susteren tijdens het bergingsproces. Diverse delen van de vier Bristol Hercules motoren zullen voor het publiek tentoon gesteld worden bij ´Huyskamer Daatjeshoeve” waar de “Stichting Luchtoorlog 1939-1945” hun expositie in beheer heeft. De “Stichting Luchtoorlog 1939-1945” onderzoekt de luchtoorlog in de regio Nederweert, Weert en omstreken, educatie is voor hun een pré! Ze geven lezingen aan scholen en andere belangstellenden.

(Foto´s) –>