Halifax JB845 EY-

Verhaal van een ooggetuige

 

Zondagochtend 4 april 1943 vonden we een vliegtuig dat in vier stukken was gebroken bij de Colusdijk In Nederweert. (Vroeger Koolhofdijk).

Drie grote stukken lagen in een dennenbos en het vierde stuk lag in een veld ,in dit stuk vonden we het lichaam van de Navigator F/O Alberry (Charles Robert Cecil Austin). Nadat we weer terug kwamen zagen we een oudere man die ons vertelde dat diep in het bos in de wrakstukken een bemanningslid zat met een grote wond aan zijn hoofd, dit was airgunner Sgt Webb (Thomas Henry), die zat nog in de stoel van de afgebroken achterste geschutskoepel geheel in elkaar gedrukt met zijn knieen in zijn nek gedrukt.

De rest van de bemanningsleden lagen in een straal van 50 meter van de wrakstukken dus waarschijnlijk hebben ze te laat vernomen dat ze moesten springen en hun jump-call dus niet gehoord. We hebben Sgt Webb uit zijn stoel gehaald, terwijl zijn horloge was gestopt om 23.40 uur.

De eerste Duitsers van de Luftwaffe waren rond het middaguur op het bewuste plek bij de Colusdijk en zorgden heel goed voor Sgt Webb. Zijn keel was vol bloedproppen en hij vertelde hen dat hij dorst had, waarop ze hem lieten drinken uit een tabaksdoos.

In de namiddag hebben de Duitsers hem naar een ziekenhuis in Weert gebracht waar hij is overleden omstreeks 18.30 uur. Deze Britse Bommenwerper gevlogen door piloot Richardson was op de terugweg van een raid van naar Essen en werd neergeschoten door Luftwaffe ace Majoor Wilhelm Eckhart von Bonin welke vloog vanuit basis Fliegerhorst Venlo.

Deze Halifax was gebouwd door “English Electric in Preston”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crew:

Pilot- F/Lt.  T.H.O. Richardson

Flight engineer- Sgt. R.O.M.Dunlop

Navigator F/O-  C.R.C.A.Allberry

Nav ba  Sgt. R.J.Kernick

Wireless operator- F/O. L.R.C.Shadwell

Air gunner- Sgt. J.McCormick

Air gunner- Sgt. T.H.Webb

 

Relics

Rolls Royce motordelen voor de ontginning in het Weerterbos

Lees hier  het volledige onderzoek door; Stichting Regionaal Archeologische Bodemonderzoek (STRABO)